Motorvejsmærkater på motorvejen

 

 

Tidsbegrænset gebyr skal betales af dem, der kører i køretøjer med mindst fire hjuler og med en vægt op til 3,5 t. Hvis du kører i en bil (op til 3,5 t) med en trailer/campingvogn, skal du kun købe 1 mærkat til din bil. Bilens og campingvognens vægt lægges ikke sammen!

 
Hvor kræves mærkatet: Vejene, hvor motorvejsmærkatet er obligatorisk, er altid afmærket med et skilt (motorvej, motortrafikvej), undtagen tilfælde hvor skiltet suppleres med et ekstraskilt "bez poplatku" (uden gebyr).

 


Især udlændinge finder søgningen efter den rigtige vej uden afgiftsbelagte vejstrækninger temmelig kompliceret. Derfor vil det helt bestemt kunne betale sig at købe et korttidsmærkat.

 


Mærkattyper og priser: 

10-Dags(310 CZK), Månedligt(440 CZK), åRligt(1500 CZK)

                     

 

De findes også i tydeligt forskellige udformninger siden 2018

 

 

Hvor kan de købes:

På de fleste benzinstationer. Prøv at spørge på den sidste station i landet hvorfra du kører til Tjekkiet eller på den første station i Tjekkiet. Det kan også købes på alle posthuse.

 

 

Hvordan skal mærkatet anvendes:

  •  udfyld køretøjets registreringsnummer på hoveddelen og kontroldelen.
  •  opklæb hoveddelen indvendigt i det nedre højre hjørne (set fra kørerens synsvinkel) på bilens forrude
  •  gem den anden del til evt. kontrol

 

 

Bøde hvis du ikke har et mærkat:

Hvis politiet standser dig på motorvejen og du ikke har et mærkat, vil du betale 5.000 CZK lige på stedet og senere op til 100.000 CZK hvis man indleder en forvaltningsprocedure. Da tjekkere typisk køber et års mærkat, kan man generelt sige, at politiet stort set kun sætter fokus på at kontrollere udlændigenes kortvarige mærkat!